Pääkaupunkiseudun kirjastoverkko Helmet järjestää vuosittain Helmet-lukuhaasteen. Omilla sivuillaan Helmet kuvaa haastetta näin: ”Helmet-lukuhaaste on leikkimielinen, koko vuoden kestävä lukuprojekti, jossa saat 50 erilaista perustetta uuden lukemisen valintaan.”
Viime vuonna rohkaistuin vihdoin heittäytymään itsekin lukuhaasteen vietäväksi. Lukuvuodestani kehkeytyi haasteen ansiosta normaalia monipuolisempi. Tulin tarttuneeksi itselleni epätyypilliseen tapaan mm. vaihtoehtohistoriaan, säeromaaniin, dystopiaan ja ruotsinkieliseen nuortenkirjaan. Suurin osa kohdista täyttyi vaivatta kirjoilla, joita olisin muutenkin lukenut/kuunnellut.

Seuraan lukuhaasteelle omistautunutta Facebook-ryhmää ja sen herkullisia, lukutoukan nystyröitä suloisesti rapsuttelevia keskusteluja. Vuoden alussa huomasin erään kirjailijan julkaisun, jossa hän listasi kohdat, joihin hänen kirjansa sopisi. Häpeilemättä pöllin idean oitis käyttööni. Kohtuullinen pilke silmäkulmassani sain kirjani osumaan puoleen haastekohdista.
1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa
”Talvi lähestyy ja talo viilenee. Nappaan hellalta kuuman tiilen pyyhkeeseen käärittynä sänkykaverikseni. Pipo päässä ja päästä varpaisiin villaan kääriytyneenä kirjoitan muistiin päivän tapahtumia.”
2. Kirjan on kirjoittanut opettaja
Riittäisikö kasvatustieteenkandidaatti, joka on työskennellyt lukuisia kertoja opettajan sijaisena?
4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan
Niistäpä juuri.
6. Kirja kertoo rakkaudesta
Jos kirja kertoo nälästä, kertooko se samalla ruuasta? Jos kirja kertoo erosta, kertooko se myös rakkaudesta? Päätä sinä.
7. Kirjassa on kaveriporukka
Kirjassa tapaan ystäviäni, viestin heidän kanssaan ja koen kiitollisuutta heidän olemassaolostaan. Varsinaista ydinviisikkoa kirjan keskiössä ei esiinny.
12. Kirjassa ollaan metsässä
Kirjassa olen bosnialaisessa metsässä.

15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi
Oletko joskus eronnut, masentunut tai ollut työtön? Asunut Espoossa tai matkustanut Islantiin? Tehnyt vapaaehtoistöitä? Kätilöinyt lampaita tai pyytänyt turskaa? Paistanut piparkakkuja tai syönyt lampaanpäitä? Siinä muutama tärppi samankaltaisuuden etsijälle.
16. Kirjassa eletään ilman sähköä
Kirjan viimeisessä osiossa kerron viikoista Grönlannissa. Siellä generaattorit hyrisivät päivisin tuottaen sähköä, mutta öisin elimme ilman.
19. Kirjassa leikitään
Kirjassa leikin niin lammasfarmarin pojan kuin karitsoidenkin kanssa.
20. Kirjassa on ammatti, jota ei enää ole tai joka on harvinainen
Kirjassa avustan italialaista, joka myy tulosteita valokuvista. Tämä joskus yleiseksi koettu ammatti on mielestäni katoamassa.
22. Kirjassa ajetaan polkupyörällä
Ajan kirjassa polkupyörällä sekä Espoossa että Bosniassa.
23. Kirja, jota luet ulkona
Mielestäni kirjani sopii erinomaisesta ulkona luettavaksi. Suosittelen erityisesti lukemista ulos ripustetussa riippumatossa. Kirjassa luen kirjoja niin sisällä kuin ulkonakin, välillä myös hyisessä asuntovaunussa.
26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa
Tieteen termipankki määrittää elämäkerran näin: ”kirjallinen esitys henkilön elämän vaiheista ja toiminnasta.” Kirjani kertoo elämäni eräästä vaiheesta. Ajatus siitä, että kirjani olisi elämäkerta, tuntuu turhan mahtipontiselta. Koska Helmet-lukuhaasteen kuvaus julistaa leikkimielisyyttä leipätekstin ensimmäisestä lauseesta lähtien, voinee kirjani väittää täyttävän tämänkin kohdan.
(27. Kirjan päähenkilö on eläin
Olisinpa! Voisin olla vaikkapa metsässä loikkiva jänis.)
28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä
Kirjani lukeneet ovat kertoneet saaneensa uusia ajatuksia oman elämänsä pohdintaan.
29. Kirjan henkilön elämä muuttuu
Kyllä! Monin tavoin. Eläinummikosta kuoriutuu lammaskätilö, paritaloasukkaasta tulee nomadi…
33. Kirjassa opetetaan jokin taito
Kirjassa kerron matkasta, jonka varrella saan oppia lukuisia taitoja mukaan lukien vuohien lypsämistä.
34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa
Tämän tästä.
35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut
Joku on näin väittänyt tehneensä.
37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa
Kirjassa siirryn vapaaehtoispaikasta toiseen. Vapaaehtoistyö kulkee punaisena lankana kirjan alusta loppuun asti.

39. Kirjassa kuunnellaan musiikkia
Kirjassa kuuntelen mm. Mugisonin kappaletta Guano Stelpan Islannin Länsivuonoilla arktisen aluksen istumalaatikossa.
41. Kirjassa matkustetaan junalla
Sarajevosta Mostariin ja takaisin.
45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija
Pohjoismainen, suomalainen, ilomantsilainen.
46. Kirjassa syödään herkkuja
Usein. Erityisellä lämmöllä muistelen hetkiä, joina kirjassa herkuttelen kuivatulla kalalla ja voilla Islannissa.
47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta
Tähän kohtaan kirjani kaveriksi voi lukea vaikkapa kirjan Heiđa – lammaspaimen maailman laidalla. Kirjassani elän useita kuukausia lammaspaimenena maailman laidalla ja saan oppia paljon tuosta elämästä itseltään Heiđalta, siis tuon toisen kirjan päähenkilöltä.
50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä
Hemulin kirjahylly -blogin kirjoittaja on omien sanojensa mukaan kirjastotäti. Blogitekstissään hän kuvailee kirjaani: ”Pidän siitä, että kirjassa ollaan monessa paikassa, yllättävissäkin. Bosnia ei ehkä ole monen ensimmäinen valinta, tai Grönlanti. Pidän Ilosaaren eläväisestä tekstistä, siitä kuinka hän sanallistaa näkemänsä kauniit maisemat mutta myös surulliset tapahtumat.”

Ilokseni useat kirjastot ovat jo hankkineet kirjani hyllyynsä. Jos omasta lähikirjastostasi kirjaa ei vielä löydy, kannattaa toiveesta vinkata kirjastolle.
Jos lainaamiseen sijaan haluaisit kirjan omaksi, voit tilata kirjan täältä.
Nautinnollista lukuvuotta 2021!
Vielä on hiljaista. Kommentoisitko?