Pääkaupunkiseudun kirjastoverkko Helmetin vuosittain järjestämä lukuhaaste listaa 50 erilaista perustetta vuoden aikana luettavien kirjojen valintaan. Haaste on ennen kaikkea leikkimielinen ja kannustava. Useampana vuonna olen nauttinut haasteen ympärille rakentuneen Facebook-ryhmän hauskasta hengestä ja kerännyt rohkeutta. Krooninen taipumukseni epärealistisiin ajatuksiin lienee syynä siihen, että päätin tarttua Helmet-lukuhaasteeseen ensimmäistä kertaa esikoiskirjani kirjoittamisen ja julkaisun kanssa samana vuonna.
Osan kirjoista luin perinteiseltä paperilta, osan kuuntelin äänikirjoina, muutaman luin ekirjana ja osaa jopa sekakäytin vaihdellen äänikirjan ja paperisen välillä.
Vuoden aikana viihdyin myös lukuisten podcastien parissa, joista selkeä enemmistö käsitteli lukemista, kirjoja ja kirjoittamista. Lukuhaaste oli erityisesti mielessäni Takakansi-podcastin Liittolaislukeminen ja monimuotoisuuden lisääminen lukemisessa -jaksoa kuunnellessa. Jaksossa podcastin pitäjä Marko Suominen pohtii vieraansa Elina Nikulaisen kanssa, miten lukemalla voi avartaa maailmankuvaansa ja päästä jopa kiinni omiin ennakkoluuloihinsa.
Lukuhaasteen ansiosta luin useita kirjoja, joihin en olisi ilman haastetta tarttunut. Jos nyt empatialihakseni ei varsinaisesti vahvistunut, niin ainakin pääsin kurkistamaan ulottuvuuksiin, jotka saivat sanomaa: ”Ohhoh, tällaistakin on!”

Tartuitpa Helmetin lukuhaasteeseen tai et, suosittelen pitämään lukupäiväkirjaa. Monet vuoteen mahtuneista helmistä olisivat jo tähän hetkeen mennessä unohtuneet ilman muistiin merkintöjä. Nyt voin vain onnellisena huokaista, miten monta täyteläistä lukuelämystä vuoteeni mahtuikaan!
Helmet-lukuhaastelistan jokaisella kohdalla on numero. Alle olen niputellut lukemani kirjat muutaman eri otsikon alle. Väliotsikoiden edessä oleva luku kertoo haastekohdan numeron.

Vuoden 6 parasta lukuelämystä
9. Kirjassa kohdataan pelkoja
Metsästäjätär, Kate Quinn
Vuoden parhaita lukuelämyksiä. Kirja on palannut toistuvasti mieleen. Ei niinkään tarina, vaan totaalinen koukuttavuus. Voi olla, että valo oli juuri oikea, voi olla, että olin itse oikeassa mielentilassa – tai ehkä sittenkin kirja oli vain niin käsittämättömän hyvä.
13. Kirjassa eksytään
Suunta vaisto – Minna Kauppi, Ari Väntänen
Voihan itkun ja naurun ja kaikkien tunteiden sekamelska! En voi arvioida tätä kirjaa, koska vietin junnuvuoteni suunnistaen kuten Kauppikin. Lähetän lämpimät kiitokset Minna Kaupille, joka on ollut todella rohkea jakaessaan kaiken tämän!
29. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva
Melkein geisha, Minna Eväsoja
Monipuolinen, yllättävä, kiinnostava, mahtavaa tekstiä. Kaikin puolin huikea sukellus japanilaiseen kulttuuriin suomalaisen naisen kokemana.
30. Kirjassa pelastetaan ihminen
Merenneidon vuosi, Sarah Winman
Kaunis sadun ja toden rajamailla uiskenteleva lohdulinen kertomus.
34. Kirjan nimessä on luontoon liittyvä sana
Ankeriaan testamentti, Patrik Svensson
Ihan päätön ajatus kytkeä syväluotaus kaikkeen, mitä ankeriaasta tiedetään (ja erityisesti asioihin, joita ei tiedetä) omaan isäsuhteeseen ja elämän tarinaan. Absurdista ideasta kirjailija on onnistunut kutomaan kiehtovan kokonaisuuden. Tiesitkö, että 19-vuotiaana Freud käytti kuukausia etsien ankeriaan kiveksiä?
46. Kirjassa on sauna
Ensimmäinen nainen, Johanna Venho
Luettuani kaksi Maarit Tyrkön kirjaa, joissa Kekkonen on vahvassa roolissa, oli mielenkiintoista päästä kurkistamaan Kekkos-maisemaa ihan toisesta näkökulmasta.

7 kirjaa, joihin en olisi tarttunut ilman Helmet-lukuhaastetta
3. Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti
Ruostumaton – Marco Hietala, Timo Kangasluoma
Kuuntelin äänikirjana kerätessäni taustatietoa Nightwish-aiheiseen kirjoitukseeni. Oli mielenkiintoista päästä kurkistelemaan kulisseihin mm. ajalta, jolloin Nightwish keikkui otsikoissa laulajavaihdosten vuoksi.
5. Saamelaisen kirjailijan kirjoittama kirja
SMS från Soppero, Ann-Helen Laestadius
Tähän kohtaan luettavan löytyminen tuntui vaikealta. Vaikka Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmä pursuileekin toinen toistaan innostavampia lukuvinkkejä, ei yksikään tuntunut ihan omalta. Lopulta nappasin tämän nuortenkirjan, jonka ruotsi oli ilokseni kielipäälleni juuri sopivaa.
11. Vaihtoehtohistoria
Suomea lohikäärmeille, Briitta Hepo-Oja
27. Runomuotoinen kertomus, runoelma tai säeromaani
Merikki, Kirsti Kuronen
28. Tulevaisuudesta kertova kirja
Yli aika, Piia Leino
36. Tunnetun henkilön suosittelema kirja
Vuosisadan rakkaustarina, Märta Tikkanen
40. 2010-luvulla kuolleen kirjailijan kirjoittama kirja
Pommoromo, Aila Meriluoto

Kirjoja, joissa on maaseutua, eläimiä tai syrjässä elelyä
10. Kirja sijoittuu maahan, jossa on vähemmän asukkaita kuin Suomessa
Heiða, Steinunn Sigurðardóttir
Tämän luin jo edellisenä vuonna englanniksi, kun sain kunnian asua kirjan päähenkilön kanssa samalla islantilaisella lammastilalla. Heiða signeerasi minulle oman kappaleen ja lähti kirjan promoreissulle jonnekin päin Eurooppaa. Kirja ei pelkästään kirjana kiri vuoden lukuelämysteni kärkipäähän, mutta Heiða on niin huipputyyppi, että luen mielelläni hänestä kaiken saatavilla olevan.
12. Kirjasta on tehty näytelmä tai ooppera
Kultarinta, Anni Kytömäki.
Kytömäen pokatessa Finlandia-palkintoa tuoreimmallaan, nautiskelin vasta hänen esikoistaan. Äärimmäisen kaunista kieltä. Niin kaunista, että tämän luettuani olen vähällä lähettää kirjelmän muutamalle muulle kirjailijalle suositellen lukemaan Kytömäkeä ja ottamaan opikseen. Ehkä tiiliskivi oli kuitenkin makuuni hieman järkäle. Ihana järkäle. Hänelle, joka tämän minulle lainasi: Palautan kyllä. Tai ehkä tulet tänne melomaan ja saat kirjan korkojen kera takaisin?
20. Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja
Toisin näkijän päiväkirja, Kaarina Davis
Olisiko ollut yhtä kiehtovaa luettavaa, jos en olisi juuri itse muuttanut maalle ja havainnoinut saman kaltaisia asioita? Ihastuttavan hitaita päiviä, tarkkanäköisiä luontohavaintoja ja vimmaista mekkalaa luonnon puolesta.
31. Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla
Elämäni paimenena, James Rebanks
Ei maailmanhistorian paras kirja, mutta lammaskätilökuukausieni jälkeen janosin matkoja maatiloille kirjojen matkassa. Oli mielenkiintoista löytää lukuisia yhtäläisyyksiä islantilaisen lammastilan ja kirjan toisaalle sijoittuvan tilan väliltä – ei eläimistä vaan ihmisistä.
32. Kirja on alun perin julkaistu kielellä, jota et osaa
Fedja-setä, kissa ja koira, Eduard Uspenski
Olinhan tämän toki joskus lukenut, mutta en todellakaan muistanut, että on näin hauska! Vai eivätkö kirjan jutut naurattaneet lapsena?
33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos
Olemisen talossa: hidastajan vuosi, Jaana Mirjam-Mustavuori
Rauhallista tekstiä työelämän pyörteistä sivuun hypänneen kuukausista. Hieman turhan tiivistä siteeraustykitystä ja viittauksia kirjoihin, joita kirjoittaja vuotensa aikana lukee. Kuten Kaarina D:nkin kirjan kohdalla, täsmälääkettä vertaisjanoon ensimmäisenä syrjäseutuvuotenani.
17. Tutkijan kirjoittama kirja
Erakot, Milla Peltoniemi
Kuuntelin äänikirjana, mutta saatanpa vielä tarttua paperiversioon. Kiehtovan kiinnostavia tarinoita uskomattomista tyypeistä.
18. Sinulle tuntematonta aihetta käsittelevä kirja
Saharan aamut ja illat, Viivi-Ann Sjögren
Tuttua Sjögreniä. Tämän sain suosituksena, kun kesken ensimmäisen koronakevään keräsin lohtulukulistaa.
43. Kustantamon kirjasarjassa julkaistu kirja
Heinähattu, Vilttitossu ja kana, Sinikka Nopola ja Tiina Nopola
Riemukas lukusuositus kaikille, jotka ovat joskus haaveilleet kanoista tai joilla on tai on joskus ollut kanoja.

Loput lukemani kirjat haastekohtineen
1. Kirja on vanhempi kuin sinä
Rasvamaksa, Veikko Huovinen (1973)
Suu auki luin uskomattomimpia kohtia huokaillen: ”Ei näin voi sanoa saatikka kirjoittaa!” Teksti on ajalta, jolloin ei mietitty, voiko lakritsipiippua kutsua sen oikealla nimellä. Huumori ja tyyli ylipäätään eivät olleet ihan täsmäsuosikkejani, mutta olipa hyvä muistutus siitä, miten paljon maailmamme on muuttunut lyhyessä ajassa.
2. Iloinen kirja
Vasten auringon siltaa, Mark Levengood
Levengoodin kirjat naurattavat aina ääneen. Osuu lempeällä, vinksahtaneella huumorillaan suoraan naurusuoneeni.
4. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on monta ihmistä
Käsikirjoituksesta kirjaksi. Miten kirjailijat muokkaavat tekstiään? Kirsi Pehkonen
Tätä luin samoihin aikoihin, kun muokkasin oman esikoiseni tekstiä kansien väliin.
6. Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella
Ilosaari, Anssi Hemmilä
Nimi velvoitti. Ei päätynyt millään kriteerillä suosikikseni, mutta täytyihän minun tämä lukea.
7. Kirjassa rikotaan lakia
Ei saa elvyttää, Heidi Mäkinen
Ei saa mennä ulos saunaiholla -blogin kirjoittajan toinen kirja. Esikoiskirja oli huumoriltaan tätä hersyvämpi tai sitten muistelen väärin. Jos Mäkisen pidät blogin tekstistä, pidät varmasti sekä tästä että esikoisesta.
8. Kirja, jonka joku toinen valitsee puolestasi
Onnenkissa, Aino VähäPesola
14. Urheiluun liittyvä kirja
Reborn on the run, Catra Corbett
Suositeltavaa luettavaa ultramatkojen ystäville tai sellaisista haaveileville. Jos olet jo lukenut liian monta kirjaa addiktoituneista henkilöistä, jotka ryhtyvät ultrajuoksijoiksi, et ehkä lue tätä, vaan keskityt fanittelemaan päähenkilön riemukkaan värikkäitä juoksuasuja ja juoksukoiraa Dirt Diva -instagramtilillä.
15. Fiktiivinen kertomus, jossa mukana todellinen henkilö
Varjon sisar, Lucinda Rileyn
Seitsemän sisarta -sarjan yksi pullea palanen. Omat kiehtovat kohtansa, mutta ehkä kaipaan lukemiseeni rahtusen enemmän purutuntumaa. Mutta mukana olleesta todellisesta henkilöstä ja sen tuomista tiedon paloista pidin.
16. Kirjalla on kirjassa tärkeä rooli
Taltuta klassikko, Maria Laakso
Tätä suosittelen jokaiselle, joka haluaisi tuntea läpikotaisin kaikki klassikot, mutta ajattelee, että ehkä elämä on sittenkin liian lyhyt jokaisen tahkoamiseen. Hauskaa, toimivaa, oivaltavaa tekstiä. Nautinto.
19. Kirja, jota luet yhdessä jonkun kanssa
Spuuki Spaidermän ja Raju Nonna, Pirkko Saisio
Jos lasten tahattoman hassut oivallukset ja tokaisut saavat suupielesi koholle, ennustan, että kierit naurussa tätä lukiessa. Suurena hepulinystävänä olen lukenut tämän jo kahdesti.
21. Pidät kirjan ensimmäisestä lauseesta
Ihan niin kuin me, Karlsson & Nevala: ”Sinun kirjasi – oliko niin, että kustantamo ei halua julkaista sitä?”
Ensimmäistä lausetta lukuun ottamatta melkoisen kepeää huttua. Joku kirjankansien vaihtoon liittyvä naseva oivallus tarinassa oli, mutta vain sen vuoksi ei kannata hukata elämästään hetkeäkään tähän kirjaan.
22. Kirjassa on epäluotettava kertoja
Veriappelsiini, Harriet Tyce
Usean somesta poimimani suosituksen innoittamana tartuin tähän. Ansioitunutta tarinan rakennusta, mutta olen tälle osastolle liian herkkäsieluinen nössö. Kirjailijalle: ei, ongelma ei ole sinussa. Ongelma on minussa.
23. Kirja on julkaistu myös selkokielellä
Juurihoito, Miika Nousiainen
Kuuntelin äänikirjana keskellä kesää pöliseviä hiekkateitä ajellessani. Pysähdyin poimimaan päivänkakkaroita ja tunnelmassa oli jotain hulvatonta. Kepeä, mukava kirja.
24. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa
Taivaanpallo, Olli Jalonen
Tarinaan sisäänpääsy vei aikansa. Välillä jo pohdin, eiko tämä lopu lainkaan ja voisiko jostain jo tiivistää. Lopussa halusinkin lisää. Taas yksi kirja, jonka matkassa pääsin aikaan ja ajatuksiin, jonne en voisi millään muulla keinolla matkustaa.
25. Kirjassa ollaan saarella
Harha-askel, Maria Adolfsson
Kelpo dekkari saarelta, jota ei ole olemassa, mutta joka kuulostaa niin uskottavalta, että pakkohan sitä oli kartasta etsiä. Sarjasta ilmestynyt jo neljä teosta, joten tähän voi huoletta koukkuuntua, ei lopu heti kesken.
26. Kirjailijan sukunimi alkaa kirjaimella X, Y, Z, Å, Ä tai Ö
Äkkijyrkkä: Jumala ja erotiikka, Lamppu Laamanen ja Miina Äkkijyrkkä
Vähempikin kieriskely jumalassa ja erotiikassa olisi mielestäni riittänyt – nimensä mukainen teos siis.
35. Kirjassa käytetään sosiaalista mediaa
Punainen osoitekirja, Sofia Lundberg
Ilmeisesti ei kaikkein mieleenpainuvin, koska nyt en muista kirjasta yhtikäs mitään.
37. Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa
Naisia matkalla, Laila Heinemann
Ensin löysin ja luin Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin. Sitten huomasin Päivi Laitisen kirjoittaneen kuta kuinkin samaan aikaan Reissunaisia-kirjan kutakuinkin samoista naisista ja sitten vielä tämä. Pian letkaa jatkoi Maria Petterssonin Historian jännät naiset ja varmasti muutama muukin.
Jokaisella näistä on kuitenkin paikkansa maailman kirjahyllyissä, eivät tallo toisiaan millään tavalla.
38. Kirjan kannessa tai kuvauksessa on puu
Islannissa ei ole perhosia, Kätlin Kaldmaa
Erikoinen, hämmentävä, moderni saaga.
39. Kirjassa lennetään
Jaakon matkassa, Jaakko Selin
Hauskoja naposteltavia tarinoita maailmalta.
41. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan
Syömään, Teija Venhola
Joululahja siskoltani. Ihastuttavia tarinoita, joissa erityisesti 70-luvulla syntynyt maistaa ja haistaa kaiken henkisissä vakosamettihousuissa värikkäällä sohvalla istuen.
42. Kirjassa on isovanhempia
Aurinkokissan vuosi, Merete Mazzarella
44. Kirjassa on kirjeenvaihtoa
Helene, Rakel Liehu
Kävin katsomassa Helene Schjerfbeck -elokuvan, sitten Ateneumin näyttelyn ja päälle vielä kuuntelin tämän kirja. Hetkeksi sopivasti Schjerfbeckiä, ajattelin. Vuosi on kulunut, voisin jo maistella vähän lisää.
45. Esikoiskirja
Eliitti, Maija Kauhanen
47.–48. Kaksi kirjaa, joilla on hyvin samankaltaiset nimet
Elämäni nomadina, Päivi Kannisto
Nomadivuoteni jälkeen odotukset olivat korkealla, mutta päätyivät aika matalalle. Arvomaailmani on liiaksi ristissä kirjailijan arvojen kanssa. Suorastaan vihastutti.
Elämäni kirjakauppiaana, Shaun Bythell
Lempeää huumoria ja kirjakaupan pölyä. Ihastutti.
49. Vuonna 2020 julkaistu kirja
Unelmaduunarin tilipäivä, Satu Rämö ja Hanne Valtari
Pidin kovasti jo saman kaksikon Unelmahommista-kirjasta. Suorasanaista tekstiä asioista niiden oikeilla nimillä. Tilipäivä-kirja toimi mainiosti, koska heti kirjaan tartuttuani soi puhelin ja tein kaupat itselleni mieluisasta tuotannosta.
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja
Ei kertonut katuvansa, Tommi Kinnunen
Haastelistalta omaa paikkaa ei löytänyt Charlie Mackesyn The Boy, The Mole, The Fox and The Horse. Tästä kirjasta sain vinkin ystävältäni, joka kehui hyväksi lahjaksi kummilapselle. Hieman Pikku Prinssi -henkinen, hurmaavan hapuilevin viivoin kuvitettu lohdullinen mietelmäteos.


Elämä haastevuoden jälkeen
Haasteen viimeisen kohdan ruksittuani koitti villi vapauden tunne. Nyt voin lukea mitä vain! Miten ajattelematon ajatusrusina! Olenhan koko vuoden voinut lukea mitä vain. Osallistuin haasteeseen ainoastaan omasta tahdostani, uteliaisuuttani.
Neljännes uudesta vuodesta on jo vierähtänyt. Vuoden aikana olen saanut matkata kirjojen kyydissä jo muun muassa keskiajan Suomeen (Katariinanpyörä, Johanna Valkama), Islantiin (Pimeys, Ragnar Jónasson), ihmismielen poimuihin (Sinun silmiesi tähden, Peter Høeg). Parhaillaan olen 1700-luvun Grönlannissa. Hiljalleen huomaan vilkuilevani vuoden 2021 Helmet-haastelistaa. Ehkä lukemani täyttäisivätkin mukavasti muutamat kohdista?

Lue lisää
- Helmet-lukuhaaste 2021
- Helmet-lukuhaaste 2020
- Helmet-lukuhaaste & Iloa etsimässä -kirja – 25 pisteen yhdistelmä
- Kirjablogit mukana lukuhaasteessa
- Tuula Lehtisen: Behind Curtains -näyttely
- Maarit Myllynen & taidekurssit
Muita kirjoituksiani
- Puodilla hikka – kirjatilaukset sähköpostitse
- Tilaa kirjalahja valmiiksi paketoituna!
- Mistä kirjalle kannet? Haastateltavana Sofia Kivistö
- Iloa etsimässä -kirjasta kirjoitettua
- Helmet-lukuhaaste: Vuoden 2020 lukuhelmet
- Sjór – ensimmäinen islantilaisneuleeni
- Uudissukunimi, uusi sukunimi – miten minusta tuli Ilosaari?
Vielä on hiljaista. Kommentoisitko?